FAQ2: waarom is een paard geschikt voor coaching en training?

Paarden zijn erg sensibel en reageren eerlijk en direct.

Ze leven in het hier een nu en zijn gevoelig voor onze (onbewuste) intenties.

Bovendien geven ze haarscherp aan of ze je leiderschap accepteren. In de natuur is een paard een prooidier dat kan overleven door signalen van buitenaf te kunnen aanvoelen en door samen te werken in de kudde. Als er gevaar dreigt, bijvoorbeeld een naderende groep wolven, is het van belang dit tijdig op te merken en als kudde snel en als geheel te reageren. De primaire reactie van paarden is vluchten.

Binnen de groep heb je daarom verschillende posities en taken, met de drijvende hengst en de leidende merrie als dominante krachten. De dieren in de kudde zijn continu gericht op signalen van elkaar en van buitenaf. Er is een strikte rangorde, omdat dit het meest veilig is voor de groep.

In de relatie met mensen zoekt een paard ook naar de ordening zoals deze in een kudde paarden voorkomt. Het paard zoekt leiderschap want dat verhoogt zijn overlevingskansen. Als het ware scant het paard bij de mens direct of het een leider van de kudde is. Hij let daarbij op de lichaamstaal. Elk gebaar hoe klein ook geeft informatie aan het paard. Tegenstrijdig gedrag of onduidelijkheid van de leider houdt voor het paard onveiligheid.

Reacties zijn gesloten.